Mr. Krongsakda Phakthanakanok
 
  NAME: Mr. Krongsakda Phakthanakanok
นายครองศักดา ภัคธนกนก
  Date of Birth: -
  Email: krongsakda@mcru.mail.go.th
  Line ID : dr.por.mcru
  Education:  
  1999-2002 B.Sc. (Food Science)
University of the Thai Chamber of Commerce, Thailand.
  2002-2004 M.Sc. (Biochemical Technology)
King Mongkut’s University of Technology Thonburi, Thailand.
  2004-2009

Ph.D. (Biochemical Technology)
King Mongkut’s University of Technology Thonburi, Thailand.

     
  * โดยทุนการศึกษารัฐบาลภายใต้โครงการปริญญาเอกกาญจนาภิเษก รุ่นที่ 7    
  * The Royal Golden Jubilee Ph.D. Program (RGJ) funded by the Thai government    
       
 

Fields Interest:

   
  - Enzyme technology for food industry    
  - Protein source for food product
  - Natural product from plant
  - Molecular Modelling
 

Works experiences:

   
 

- Plant enzyme, extraction and purification

 

- Microbial enzyme, extraction and purification

 

- Bimolecular in plant

 

- Protein immobilization

 

- Immunology and cell culture (carcinoma)

 

- Molecular docking and protein dynamics simulation

  ความเชี่ยวชาญเฉพาะ      
  - เพิ่มมูลค่าสินค้าเกษตร
  - พัฒนาผลิตภัณฑ์เกษตรมูลค่าสูง (Low Volume High Value)
  - ชีวเคมีของวัตถุดิบการเกษตร
  - โปรตีนในเชิงโภชนาการและเชิงโมเลกุล
         
 

List of  work experience

   
 
Position:         Assistant researcher Year: 2004-2007
Under the supervision of: Assistant Professor Dr. Surapong Pinitglang
Research grant: University of the Thai Chamber of Commerce
Research topic: - Purification and Properties of Proteinase Enzyme from Alkaliphilic Bacillus sp.
- Structure-Based Drugs Design Studies of SARS Cysteine Proteinase Inhibitors.
     
 
         
 
Position:         Assistant researcher Year: 2008
Under the supervision of: Associate Professor Dr. Primchanien Moongkarndi
Research grant: School of Pharmacy, Mahidol University
Research topic: - Study on characteristics of protein antigen from carcinoma cell (SKOV3 and SKBR) specific with OVS1 antibody.
     
 
         
 
Position:         Scientist internship Year: 2009
Under the supervision of: Dr. Chandra Verma
Research grant: Bioinformatics Institute (BII), A-*STAR, BIOPOLIS, Singapore.
Research topic: - Virtual Screening and Molecular Dynamics Simulation Techniques.
 
         
 
Position: 2010 – Present: Instructor in department of Food Processing Technology
2010 – 2017: Head office of the center for science and applied science
School of Science, Muban Chombueng Rajabhat University, Ratchaburi, Thailand.
2014 – Present: Vice Dean School of science and technology
     
 
         
         
  Publications and Proceedings    
   
  1. ครองศักดา ภัคธนกนก และ รพีพรรณ กองตูม. ผลของการเติมเอนไซม์โปรติเอสในขั้นตอนการสกัดต่อประสิทธิภาพการวิเคราะห์อะฟลาทอกซินด้วยวิธีอิไลซา. 2561. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติและนานาชาติ ราชภัฏวิจัย ครั้งที่ 5. หน้า 120-124.
   
  2.ครองศักดา ภัคธนกนก, รพีพรรณ กองตูม, ลักษมี หมื่นศรีธาราม และ พัตราพร จอมเมืองบุตร. 2561. การใช้ประโยชน์จากเอนไซม์โปรติเอสเพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในการสกัดอะฟลาทอกซิน จากวัตถุดิบอาหารโปรตีนสูง. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติสหวิทยาการเอเชียอาคเนย์ 2561 ครั้งที่ 5. กรุงเทพ. สำนักวิจัยมหาวิทยาลัยเอเชียอาคเนย์. หน้า 1594-1600.
   
  3.ครองศักดา ภัคธนกนก, รพีพรรณ กองตูม, อภินพ จิตใจงาม และ พัตราพร ภูวดลไพศาล. 2561. การศึกษาสภาวะที่เหมาะสมและคุณลักษณะบางประการของเอนไซม์โปรติเอสที่ผลิตได้จาก พด.7. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติราชภัฏหมู่บ้านจอมบึงวิจัย ครั้งที่ 6. หน้า 387-394.
   
  4. ครองศักดา ภัคธนกนก. คุณลักษณะและการประยุกต์ใช้ไฟโตซีสเตตินที่เป็นสารยับยั้งเอนไซม์โปรติเอส. 2560. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติราชภัฏหมู่บ้านจอมบึงวิจัยครั้งที่ 5. หน้า 335-341.
   
  5. ณฐพรภัทร์ อินทร์ศิริพงษ์, ครองศักดา ภัคธนกนก, รพีพรรณ กองตูม และ เจนศักดิ์ เอกบูรณะวัฒน์. 2559. ระบบต้นแบบการผลิตน้ำเชื่อมเข้มข้นจากอ้อย. วารสารวิจัยราชภัฏพระนคร สาขาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี. ปีที่ 11. หน้า 319-328.
   
  6. ครองศักดา ภัคธนกนก. การศึกษาลักษณะโปรตีนของพืชบริโภคในชุมชนไทยกะเหรี่ยงสวนผึ้ง. 2016.  The fourth Higher Education Research Promotion Congress (HERP CONGRESS IV). Ubonratchathani. Thailand.
   
  7. Krongsakda Phakthanakanok. 2015. Partial Characterization of Protein Derived from Moringa Oleifera Leaf. The 10th Sripatum University Conference. Research and Innovations for Sustainable Development. Bangkok.  pp. 1118-1125.
   
  8.ณฐพรภัทร์ อินทร์ศิริพงษ์ ครองศักดา ภัคธนกนก และเจนศักดิ์ เอกบูรณะวัฒน์. 2557.  เครื่องพาสเจอร์ไรซ์น้ำผลไม้แบบกึ่งอัตโนมัติ. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมสัมมนาเชิงวิชาการ รูปแบบพลังงานทดแทนสู่ชุมชนแห่งประเทศไทย ครั้งที่ 1. มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลรัตนโกสินทร์. หน้า 397-401.
   
  9. ครองศักดา ภัคธนกนก. 2557. Evaluation of Protease Activity in Enzyme Food Supplements Produced from Pineapple. รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์ศึกษาเพื่อสร้างแรงบันดาลใจสู่นวัตกรรม ครั้งที่ 1. มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี. หน้า 120-124.
   
  10. Krongsakda and Surapong Pinitglang, 2013. “Studies on Enzyme Characteristics of the Pineapple Protease Food Supplement Products”, the 1st Conference on Health and Beauty Products. University of the Thai Chamber of Commerce, Bangkok, Thailand. pp 28-36.
   
  11. ครองศักดา ภัคธนกนก และ สุรพงษ์ พินิจกลาง. 2555.  การศึกษาฤทธิ์ของโปรติเอสสับปะรดที่แยกด้วยวิธีอย่างง่าย เพื่อพัฒนาสู่ผลิตภัณฑ์ชุมชนจังหวัดราชบุรี  รายงานสืบเนื่องจากการประชุมวิชาการราชภัฏเพชรบุรีวิจัย ครั้งที่ 2 เพื่อแผ่นดินไทยที่ยั่งยืน “พัฒนาท้องถิ่นด้วยภูมิปัญญาสู่อาเซียน” . มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี.  หน้า 418-422.
   
  12. ครองศักดา ภัคธนกนก และ  สุรพงษ์ พินิจกลาง. 2012.  เทคโนโลยีชีวภาพเพื่อการพัฒนาท้องถิ่น กรณีศึกษาการผลิตโปรติเอสผสมเพื่อเพิ่มมูลค่าให้สับปะรดราคาตกต่ำ Thailand Research Symposium. สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ (วช.) หน้า 128-134.
   
  13. Surapong Pinitglang, Khanok Ratanakhanokchai, Ratchanee Saiprajong, Tossaporn Dussadee and Krongsakda Phakthanakanok, An insight into Three Dimensional Structure and Active Site Characteristics of Cathepsin S: Virtual Screening and Molecular Dynamics Simulations Studies, 15th International Annual Symposium on Computational Science and Engineering (ANSCSE15), 30 March-1 April  2011, Bangkok University, Thailand.
   
  14. Surapong Pinitglang, Ratchanee Saiprajong, Souwanee Ieowsakulrat, Tossaporn Dussadee, Krongsakda Phakthanakanok and Khanok Ratanakhanokchai, Virtual Screening, Molecular Modelling and Molecular Docking Studies for the Discovery of Cathepsin S inhibitors from Zinc Database Version 8, The 22nd Annual Meeting of the Society for Biotechnology “International Conference on Biotechnology for Healthy Living (TSB2010)”, 20-22 October 2010, Prince of Songkla University, Trang Campus, Thailand.
   
  15. Krongsakda Phakthanakanok, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut, Aaron Watts and Surapong Pinitglang, “A Computational Analysis of SARS Cysteine Proteinase-Octapeptide Substrate Interaction: Implication for Structure and Active Site Binding Mechanism”, BMC Bioinformatics, 2009, Vol. 10 (S1): S48.
   
  16. Pattraporn Jommuengbout, Krongsakda Phakthanakanok,  Khanok  Ratana khanokchai,  Khin Lay Kyu  and Surapong Pinitglang, “Structural charac terization and molecular dynamics simulations studie of family-10 xylanase from Bacillus firmus K-1 complex with xylopentaose: a novel feature of the xylanase catalytic mechanism”, NU Science Journal, 2009, Vol. 6 (S1), pp. 105-113.
   
  17. Krongsakda Phakthanakanok, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut and Surapong Pinitglang, “Molecular Docking and Molecular Dynamics Simulation of SARS Cysteine Proteinase in Complex with its Specific Substrate”, KMUTT Research and Development, 2008, Vol. 31, Issue 3, pp. 475-495.
   
  18. Krongsakda Phakthanakanok, Surapong Pinitglang, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu and Pornthep Sompornpisut, “Three-dimensional Structure Model of Interactions between the Active Site of SARS Cysteine Proteinase and Octapeptide: Structure-Based Drug Design and Biological Implications”, Proceeding of Pure and Applied Chemistry International Conferences (PACCON), 2008, pp. 185-191.
   
  19.Surapong Pinitglang, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut and Krongsakda Phakthanakanok, “In-Silico Analysis of SARS Cysteine Proteinase Interaction with Octapeptide Substrate: Implication for Structure and Active Site Binding Mechanism”, 2nd Annual Symposium of the Protein Society of Thailand, 20-21 September 2007, Chulabhorn Research Institute Conference Center, Bangkok, Thailand.
   
  20. Surapong Pinitglang, Krongsakda Phakthanakanok, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu and Pornthep Sompornpisut, “Insight into the Active Site of SARS Coronavirus Main Cysteine Proteinase: Molecular Dynamics Study of Monomer A”,  1st  Biochemistry and Molecular Biology (BMB) Conference: Biochemistry and Molecular Biology for the Integration of Life, 26-27 April 2007, pp. 103-113., Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand. (Invited speaker for SP)
   
  21. Surapong Pinitglang, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut and Krongsakda Phakthanakanok “Investigation of Molecular Interaction between SARS Cysteine Proteinase Active Site and Octapeptide using Molecular Dynamics Simulation”, 33nd Congress on Science and Technology of Thailand, 18-20 October 2007, Walailak University, Nakhon Si Thammarat, Thailand.
   
  22. L-Carnipure Natural Support for Healthy Ageing, Asia Pacific Food Industry Thailand, Vol.3, No.20, July-August 2006, pp. 52-54.
   
  23. เอนไซม์กับการประยุกต์ใช้ในอุตสาหกรรมอาหาร, Asia Pacific Food Industry Thailand, Vol.3, No.21, September-October 2006, pp. 27-30.
   
  24. Krongsakda Phakthanakanok, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut and Surapong Pinitglang, “Characterization of S3 subsite of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Proteinase (SARS CoV Mpro) Based on Molecular Docking Method”, 32nd Congress on Science and Technology of Thailand, 10-12 October 2006, Queen Sirikit National Convention Center, Bangkok, Thailand.
   
  25.Krongsakda Phakthanakanok, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu, Pornthep Sompornpisut and Surapong Pinitglang, “Molecular Modeling of Active Site of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Cysteine Proteinase Based Drug Design”, 1st Annual Symposium of the Protein Society of Thailand, 24-25 October 2006, Chulabhorn Research Institute Conference Center, Bangkok, Thailand.
   
  26. Krongsakda Noipanit, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu and Surapong Pinitglang, “Molecular Modeling of Active Centre Characteristics of Cysteine Proteinase Superfamily”, The 15th Annual Meeting of the Thai Society for Biotechnology "Sustainable Development of SMEs Through Biotechnology", 3-6 February 2004,  Pang Suan Kaew Hotel, Chiang Mai, Thailand.
   
  27. Krongsakda Noipanit, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu and Surapong Pinitglang, “Application of Cysteine Proteinase Inhibitors for Anti-SARS Drugs Design by Molecular Docking Method”, 30th Congress on Science and Technology of Thailand, 19-21 October 2004, Impact Exhibition and Convention Center, Muang Thong Thani, Bangkok, Thailand.
   
  28. Krongsakda Noipanit, Khanok Ratanakhanokchai, Khin Lay Kyu and Surapong Pinitglang, “Three-Dimensional Structure of SARS Cysteine Proteinase Basis for Design of Anti-SARS Drugs”,  The 17 th FAOBMB Symposium / 2 nd IUBMB Special Meeting / 7 th A-IMBN Conference on "Genomics and Health in the 21st Century", 22-26 November 2004, The Imperial Queen's Park Hotel, Bangkok, Thailand.
   
 

Training

  1. วิทยากรท้องถิ่นสะเต็มศึกษา STEM EDUCATION 19-22 พฤษภาคม 2559 สถาบันส่งเสริมการสอนวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
  2. หลักสูตรผู้ประเมินคุณภาพการศึกษาภายในระดับ คณะ สถาบัน (วิทยากรโดย ผศ.ดร.จินดา งามสุทธิ และคณะ) 17-18 สิงหาคม 2558. มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี.
  3. 5th Principle of Flavor Chemistry and Analytical Techniques for Food Aroma Analysis. 27 Feb. 2015. Siam University. Thailand.
  4. เทคโนโลยีแป้งและผลิตภัณฑ์จากแป้ง. 5-6 สิงหาคม 2557. สถาบันอาหาร.
  5. การทวนสอบ ตรวจสอบความใช้ได้ของวิธี และการควบคุมคุณภาพผลการทดสอบ 1-2 สิงหาคม 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  6. ข้อกำหนด ISO/IEC 17025 และเอกสารระบบคุณภาพ 24-26 กรกฏาคม 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  7. ผู้ควบคุมการผลิตผลิตภัณฑ์นมพร้อมบริโภคชนิดเหลวที่ผ่านกรรมวิธีการม่าเชื้อด้วยความร้อนโดยวิธีการพาสเจอร์ไรส์ (FB-TB-0301) 2-4 เมษายน 2556 สำนักงานคณะกรรมการอาหารและยา
  8.เทคนิคการใช้ pH-Meter สำหรับห้องปฏิบัติการ 23 เมษายน-22 มิถุนายน 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  9.เทคนิคพื้นฐานทางโครมาโตกราฟ รุ่นที่ 1 25-27 มีนาคม 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  10.การใช้ AAS ในงานวิเคราะห์ทดสอบ 19-22 กุมภาพันธ์ 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  11. เทคนิคพื้นฐานสำหรับนักจุลชีววิทยา 5 กุมภาพันธ์ – 6 เมษายน 2556 กรมวิทยาศาสตร์บริการ
  12.ตามรอยนักวิทยาศาสตร์รางวัลโนเบล 25-27 กรกฏาคม 2555 สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ (สวทช.)
  13.เทคนิคการเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อพืชเบื้องต้น รุ่นที่ 29 วันที่ 24-27 พฤษภาคม 2554 มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
  14.การตรวจวิเคราะห์ Vibrio จากตัวอย่างอาหารทะเล ด้วยวิธีมาตรฐานทางจุลชีววิทยา วันที่ 5-8 ตุลาคม 2553 คณะสาธารสุขศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล
  15.Molecular Dynamics: Theory and Practice Hands on Training with GROMACS, 2-6 July 2007, National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC), Bangkok, Thailand.
  16.Advance Technique in Virtual Screening, 6-8 December 2006, Kasetsart University, Bangkok, Thailand.
  17.Protein Structure Prediction and Modeling, 4-8 September 2006, National Center for Genetic Engineering and Biotechnology (BIOTEC), Bangkok, Thailand.
  18.Protein Bioinformatics, 16-19 May 2006, Interdisciplinary Graduate Program in Genetic Engineering (KUGENEN), The Graduate School Kasetsart University, Bangkok, Thailand.
   
   
 

Research Funds

  1. Thailand Research Fund (Grant no. 2.J.KT/47/B.1)
  2. Thailand Research Fund (Grant no. DBG4880009)
  3. Royal Thai Consulate-General in Chennai India.
  4. Office of the Higher Education Commission
        (Grant no.2558A16163001:109477)
        (Grant no.2558A16161001:109463)
  5. Thailand Government Budget (Grant no.2560A16102025:389003)
  6. Thailand Research Fund (Grant no. RDG61A0015; ABC UNIT)
   
 

Awards

  1. รางวัลนักวิจัยรุ่นใหม่ดีเด่น ประจำปี 2560 มหาวิทยาลัยราชภัฏหมู่บ้านจอมบึง รับวันที่ 1 มีนาคม 2560
  2. รางวัลผลงานวิจัยดีเด่นประเภทบรรยาย หัวข้อวิจัย Evaluation of Protease Activity in Enzyme Food Supplements Produced from Pineapple. การประชุมวิชาการระดับชาติ วิทยาศาสตร์ศึกษาเพื่อสร้างแรงบันดาลใจสู่นวัตกรรม ครั้งที่ 1 วันที่ 5-6 กันยายน 2557 มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี
  3. โล่ห์พระราชทานรางวัลนักวิจัยดีเด่น ประจำปี 2561 มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี รับวันที่ 3 ธันวาคม พ.ศ. 2561
  4. รางวัลผลงานวิจัยดีเด่นประเภทบรรยาย หัวข้อวิจัย ผลของการเติมเอนไซม์โปรติเอสในขั้นตอนการสกัดต่อประสิทธิภาพการวิเคราะห์อะฟลาทอกซินด้วยวิธีอิไลซา. 2561. การประชุมวิชาการระดับชาติและนานาชาติ ราชภัฏวิจัย ครั้งที่ 5. วันที่ 2-5 ธันวาคม พ.ศ. 2561 มหาวิทยาลัยราชภัฏเพชรบุรี
   
  ศักยภาพ/การเข้าถึงทรัพยากร
  1. เป็นผู้กำกับดูแลศูนย์วิทยาศาสตร์และวิทยาศาสตร์ประยุกต์ มหาวิทยาลัยราชภัฏหมู่บ้านจอมบึง สามารถอำนวยความสะดวก/จัดการ เครื่องมือวิทยาศาสตร์ สารเคมี และอุปกรณ์ ให้แก่ผู้รับบริการในพื้นที่บริการ เพื่อใช้ในกิจกรรมต่างๆที่สอดคล้องตามหน้าที่และพันธกิจของมหาวิทยาลัยฯ
  2. เป็นรองคณบดี คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี มีหน้าที่กำกับดูแลงานประกันคุณภาพการศึกษาและบริหารจัดการกิจกรรมพิเศษที่คณะฯจะต้องเข้าไปเกี่ยวข้องกับภาคีในท้องถิ่น
       
       
      (Updated on March, 2019)